top of page
  • Writer's pictureAneta Jezkova

Updated: Jul 12, 2022

Záměr byl jasný. Zachytit chmurnou a přeci krásnou atmosféru zimního Berlína. Těžko najít město konkurující tomuto, který by v sobě kombinoval prvky melancholicky uměleckého nádechu, které mu dodávají zimní krátké dny.



Brutální stavby

Berlín je velmi rozmanité město. Kromě své historie, památek a různých muzeí se jeho půvab odehrává v ulicích města. Pro Street fotku je Berlín jako dělaný. Nemusíte mít připravený itinerář, abyste poznali město. Stačí se procházet a dívat se kolem sebe. Jela jsem do Berlína zachytit pravou tamní zimní atmosféru včetně brutalistních staveb, kterých je v Berlíně poměrně hodně. Brutalistní architektura působí na diváka velmi tvrdě až brutálně, přesto název vznikl z francouzského slova, který v překladu znamená surový beton. Hlavní rozmach brutalistních staveb proběhl v 50.-80. letech minulého století. K mému úžasu se bohužel (či bohudík) s brutalistní architekturou pojí i české velvyslanectví v Berlíně. Budova vypadá jako pevnost, přesto si vysloužila přezdívku „UFO“.


Umění všude kolem

Když byla v roce 1989 rozebrána Berlínská zeď, zůstalo z ní přes 1 km dlouhého úseku kus, který dnes slouží jako galerie pod širým nebem. East Side Gallery je venkovní galerie nástěnných maleb se vstupem zdarma. Každý se sem může jít projít a prohlédnout si známé obrazy jako líbajícího Brezněva s Honeckerem, který pořídil francouzský novinář v roce 1979. Tímto způsobem se prý dříve vítali socialističtí papaláši. Nejfotogeničtější část se nachází na svém nejvýchodnějším bodě, kde se nad Sprévou klene Oberbaumbrücke, jeden z nejhezčích berlínských mostů, který byl postaven v roce 1732.


Berlín je velmi ovlivněné novou generací, které jde převážně o propagaci rozmanité moderní kultury. Kolikrát se ocitnete v zákoutí temné uličky, která je však poseta venkovním street artem, až se najednou ocitnete uvnitř undergroundového obchůdku s prodejem knih, vinylů a dalších uměleckých zajímavostí. Docela by mě zajímalo, jak by na mě působil Berlín v letních měsících. Tak snad jindy.


Galerie fotek níže.

Aneta




bottom of page