top of page
  • Writer's pictureAneta Jezkova

Procestovat špičku Itálie stojí za to. Jednak se vyhnete velkému množství turistů, kteří obzvláště východní část Kalábrie příliš nevyhledávají, ale také budete okouzleni starobylými kamennými městy na každém rohu.


Tropea, Kalábrie
Tropea

Nejlepší výchozí bod, kde si půjčit auto a procestovat celou oblast, najdete rozhodně na letišti v Lamezia Terme . Ve městě Lamezia Terme kromě letiště nenaleznete nic zajímavého. I když do města lítá (rok 2021) přímý spoj z Prahy, vřele doporučuji se městu vyhnout. Rozhodně stojí zato půjčit si menší auto. Celá Kalábrie je poměrně hornatá s úzkými uličkami a italský styl řízení aut by se někdy dal přirovnat rovnou k tomu indickému. Jakmile si však půjčíte auto (bez klimatizace si nemá cenu auto půjčovat), čeká vás milé dobrodružství.


Pizzo & Tropea

První městečko s názvem Pizzo, které vás zcela pohltí, se nachází jen několik kilometrů od letiště. První dojmy budou jasné. Budete nadšeni kamenným až lehce zanedbaným městečkem na kopci. Největší problémem je však místo k zaparkování. Nejenže místa k zaparkování jsou vždy plně obsazena, avšak buďte připraveni na to, že se zde parkuje milimetr na milimetr. Určitě doporučuji předat řízení zkušenému řidiči, který nemá klaustrofobické myšlenky při zdejším parkování aut namačkaných vedle sebe jako sardinky. Centrální náměstí v Pizzu je skvělým místem k posezení u malé kávy a především k ochutnání zdejší sladké speciality - Tartuffo.

Tartuffo - místní sladká specialita
Tartuffo

Jedná se velmi kalorickou bombu ve formě čokoládovo-oříškové zmrzliny, která má uvnitř tekutý čokoládový krém a vše je na povrchu posypané kakaem. Kromě hlavního náměstí se ve městě nachází pár zajímavých kostelů, nicméně pakliže vás přepadne horko, stačí sejít dolů do přístavu, kde se nachází příjemná místní pláž k ochlazení. Pokračujete-li dále na jih, jistě zahlédnete několik venkovních prodejců prodávající červenou cibuli. Ta je pro místní region typická. Nevím, co by byla Kalábrie bez Tropey, přístavního městečka posazeného na skále. Výhled na samotnou Tropeu zdola je stejně tak krásný, jako je výhled na Tropeu ze středověkého kostela Santa Maria dell'Issola. , který je posazený na protější skále přímo nad líbivou městkou pláží. Ve městě se nachází několik pamětihodností, avšak nejvíce vás Tropea okouzlí během stmívání a za tmy, kdy je noční život v tamním městě plných restaurací jednoznačně velmi půvabný.


Nejjižnější Itálie


Scilla, Kalábrie
Scilla

Městěčko Scilla na jihu Itálie se nachází jen kousek od samotného ostrova Sicílie. Svým temperamentem velmi připomíná Tropeu avšak s menším množstvím zahraničních turistů. Přesto se jedná o velmi oblíbenou destinaci místních Italů, kteří se sem evidentně chodí velmi rádi odpočívat na pláž, a která je zde velmi upravená s čistým a průzračným mořem. Kousek opodál od pláže se nachází malebný rybářský přístav, který rozhodně stojí zato vyfotit. Reggio di Calabria je opravdu velké město s téměř 185 000 obyvateli. Mnoho turistů se tu nenachází, město je zajímavé především svou dlouho promenádou, která se večer promění ve světelné tržiště a svým velkým přístavem, který spojuje například nedaleko vzdálenou Sicílii. Pentedattilo je malá vesnička uprostřed hluboké přírody na jihu Kalábrie. Dostat se tam autem není nijak obtížné, rozhodně se ale budete cítit, jako když vjíždíte do opuštěných hor. Samotná vesnička působí velmi opuštěně a ne nadarmo se jí říká městečko duchů. Mnoho místních měst bylo z důvodu zemětřesení zničeno, Pentedattilo se svým vzhledem připomínající skály však přetrvává do dnes. Gerace jistě stojí za procházku, jelikož se jedná o jedno z nejkrášnějších starých italských měst. Nenajdete tu žádné moderní stavby, naopak zde na vás dýchne historie. Samotné město stojí na ruinách původního normanského hradu z 10.století. a tamní výhled na hory Aspromonte vás jistě okouzlí také.

Prázdná pláž, východní pobřeží Kalábrie
Prázdná pláž, východní pobřeží Kalábrie

Východní pobřeží Kalábrie by se dalo nazvat jako velmi klidné. Projížďka autem v této oblasti nebude tolik lákavá, jako je na západním pobřeží. Podél cest naleznete spousty nedostavěných domů. Jakoby místní část itálie byla zcela vybydlená. Ve spojitosti s odpadky, toulavými se zvířaty a suchou vegetací vám tato část může připadat velmi fádní. Nicméně pro samotáře a příznivce klidných míst zde také najdete kilometry dlouhé pláže, na kterých budete doslova sami.


Autentická Itálie

V Kalábrii najdete jak turistickou oblast (kolem města Tropea), tak tu méně turistickou (východní pobřeží Kalábrie), dalo by se říci doslova pustou, kde nepotkáte nikoho. Je třeba si zvyknout na místní řidiče, kteří když potkají známou osobu na silnici, jsou schopni auto zcela zastavit, zablokovat dopravu a povídat si, dokud jejich vzájemná konverzace neskončí. Italové málokdy berou na silnicích ohled na druhé. Jestliže však máte rádi kombinaci poznávání a zároveň odpočinku na slunné pláži, pak je objevování Kalábrie ideální volbou.


Snad se vám mé fotky z Kalábrie budou líbit.

Aneta







bottom of page