top of page
  • Writer's pictureAneta Jezkova

Updated: Jul 12, 2022

Pokud vás láká představa exotické země, ale nechcete cestovat příliš daleko - Marrakéš je ideální volbou. Letadlem z Prahy se za pouhé 4 hodiny ocitnete ve městě, které svým způsobem života připomíná dávný starověk.


Marakéš, Maroko
Marakéš, Maroko



Už samotná cesta z letiště do ubytování ve vás zanechá přemíru dojmů. Doprava v Marrakéši by se dala výstižně popsat dvoma slovy: naprostý chaos. Řidiči v zaprášených autech na sebe neustále troubí, několikrát spatříte skútr, který řídí zahalená muslimka ověšená dvěma někdy i třemi dětmi a občas vás po cestě pozdrží místní obchodník, který veze náklad na vozíku tažený oslem. Auta se do centra města nedostanou, a tak se do ubytování musíte část cesty vydat pěšky. Velmi záhy zjistíte, že téměř celé centrum představuje tržiště pod širým nebem. Na každém kroku narazíte na obchodníky a stánkaře, žebráky a tuláky. Stačí letmý pohled do očí jednoho z místních stánkařů a hned se vás bude snažit vtáhnout do svého stánku a vehementně vám prodat své zboží. Stejně tak stačí rychlý pohled do papírové mapy a vmžiku se kolem vás objeví minimálně jeden místní, který se vám bude snažit pomoci najít správnou cestu. Pokud se na cestu sami nezeptáte, nechat si poradit se příliš nedoporučuje. Vřele poděkujte, ale dejte najevo, že víte, kam máte namířeno. Ztratit se v historické medině se vám podaří hned několikrát, a tak si cestu předem řádně nastudujte.



Až se však zbavíte prvotního strachu z neznáma, začnete si to bezcílné toulání úzkými uličkami pomalu užívat. Marrakéš začnete vnímat všemi smysly. Zjistíte, že na každém kroku ucítíte naprosto odlišnou vůni té předchozí. Ať už ucítíte nespecifickou orientální vůni, pižmo, rozmarýn, mátu či spousty bylinek, vzápětí vás může nemile překvapit vůně odpadků, shnilého ovoce a zeleniny nebo dokonce pach živých kuřat prodávajících v miniaturních klecích. S největší pravděpodobností však ze všech možných pachů ucítíte především vůni voňavé ambry a to převážně z aroma lamp, které zde hojně využívají. Někdy se budete chtít zastavit a v klidu si nakoupit koření, sušené ovoce, ořechy, korále, kosmetiku, kožené výrobky nebo jiné zboží tak typické pro Maroko. Stánky jsou ale tak malé a uličky před stánkem tak úzké, že se vám bude jen velmi těžko vyhýbat projíždějícím Maročanům na skútrech. Ženy, muži ba dokonce i teenageři zde řídí skútry tak, jako kdyby nepoznali strach, že by mohli svým stylem řízení někomu ublížit. Jezdí se zde doslova milimetr na milimetr. Každou chvíli slyšíte, jak na vás někdo zezadu troubí. Nemá cenu dlouho přemýšlet, odkud zvuky přicházejí. Jednoduše dejte projíždějícím motorkám přednost, byť by se vám mohlo zdát, že v miniaturních uličkách jezdí jako šílení. Procházet se uličkami po boku svého doprovodu nemá smysl. Budete uhýbat projíždějícím motorkám a procházejícím se davem na každém druhém kroku. Zvyknete si, že je lepší chodit v řadě za sebou, a že bloudění historickou medinou není zrovna romantická procházka ve dvou. Projev lásky se zde příliš neakceptuje, a tak se držením rukou vystavujete hlasitým pokřikům místních, kteří na vás buď v angličtině volají ‚Lovers‘ anebo na vás jednoduše doslova zírají. Ať už hlad máte nebo nemáte, všude vás budou nahánět do jejich restaurace. Když jim slušně odpovíte, že jste zrovna dojedli, začnou vás nahánět alespoň na kávu. Když jim odpovíte, že na kávu nemáte chuť, začnou vás pobízet k návštěvě restaurace později. Lidé v Marakéši jsou prostě neodbytní a to převážně ti, kteří se soustředí na nejznámějším náměstí ‚Jamaa el-Fna‘. Právě na tomto náměstí zažijete hned několik neústupných postav. Ať už se jedná o malou dívenku, která k vám přiběhne, obejme vás, v arabštině vám začne něco povídat a ani za chůze vás nehodlá pustit, nebo se okolo ocitne mladý kluk, který po vás bude žádat koupi vody během vašeho občerstvení u stánku s čerstvou pomerančovou šťávou. Tady na náměstí zažijete tu pravou marrakéšskou atmosféru.


Nenechte se zmást vřelým jednáním. V Marakéši není nic zadarmo, klidnou dovolenou tu rozhodně nečekejte. Odměnou vám však bude nesmírně chutné orientální jídlo a tolik oblíbený čerstvý mátový čaj, který si můžete v klidu vychutnat na terase jedné z restaurací přímo na náměstí Jamaa el-Fna. Pokud tedy nejste příliš dobrodružný typ, nešetřete na ubytování a zarezervujte si jeden z místních riádů. Jedná se o luxusní menší hotely v centru města s kapacitou pouhých několika málo pokojů. Riády bývají obvykle postavené tak, aby měli otevřenou střechu, ubytovaní jste tedy doslova pod širým nebem. Velmi příjemná je možnost ochlazení se v malém bazénku, který se nachází uprostřed atria. Můžete tak lenošit v autentickém prostředí ozdobeným orientálními barevnými kachličkami, aniž byste zaslechly hluk pobíhajících se dětí za zdmi vašeho hotelu.


Pobyt v marrakéškém riádu by se dal přirovnat k oáze klidu, a to především proto, že oknem z ulice do riádu neuvidíte, okna zvenčí postavena nejsou. Veškerá okna směřují do atria a tím pádem je v ubytování příjemněji, než je kdekoli jinde ve městě. Zvolíte-li kvalitní ubytování a nemáte-li chuť protloukat se přelidněnými a hlučnými uličkami, můžete si užívat sluníčko se skleničkou čerstvé pomerančové šťávy přímo v hotelu. I tak si budete připadat jak v jiném světě, obklopeni orientální architekturou, nic nerušícím klidem a pohostinnými manažery riádu, kteří by pro vás snesli i modré z nebe. Má však smysl relaxovat, aniž byste si užili tu pravou místní atmosféru a nepoobhlédli se po místních památkách? Zkuste si naplánovat pobyt v Marrakéši tak, abyste časově zvládli obojí. Zdejší život tak odlišný tomu našemu ve vás jednoznačně zanechá mnoho nezapomenutelných dojmů. A jenom za krátké 4 hodiny letu.


Pevně věřím, že se vám fotky z dovolené níže budou líbit.

Aneta


bottom of page